TOBY H 12-17-21 етажен котел-камин 12-17-21 KW дрвен пелет

Опис

Котловските камини TOBY се наменети ислучиво за сместување во самите станбени простории. За разлика од котелот TOBY (B 12-21, 20-50) верзијата H означува дека овие котли се од етажен тип т.е наменети за сместување внатре во станбена зона. Немаат изолација на себе па затоа топлината осим инсталацијата од централното греење ја предаваати на околината со директно топлинско зрачење., Сите елементи на котларницата се веќе вградени во котелот: Циркулациона пумпа, експанзиона посуда, сигурносен вентил и озрачно лонче. Вратата на котелот се од лиена изработка. Се изработува во две бои : бордо и крем

Како и кај TOBY котелот ложиштето на котелот работи на сличен принцип на потпритисок: тоа е во депресија (потпритисок) со ригорозна количина на потребниот воздух , резултатите од согорувањето се оптимални.

Сите процеси се автоматски (палење, согорување, гасење на горилникот). Контрола на согорувањето е повеќестепенска со помош на работен режим на минимална моќност (модулација). Котелот се одликува со тивка работа.

Внатрешниот казан на котелот е составен од челичен котловски лим со дебелина 5 мм, додека останатите страници од котелот кои не се во контакт со огинот , дебелина 4 мм.

Доводот на пелети од резервоарот е преку пат на интерниот транспортер сместен во резервоарот и потоа преку слободниот пад низ соодветната цевка до горилникот. На тој начин, резервоарот на пелети и ложиштето на котелот се физички потпоно одвоени и немаат меѓусебна механичка врска со што се оневозможува пренос на пламенот кон резервоарот на котелот. За секој случај сигурносниот термостат на интерниот транспортер спречува евентуален повратен пламен

Чистењето на котелот е сведено на апсолутен минимум кога е во прашање тврдо гориво, се на се еднаш неделно со изразен квалитетен пелет на секои 15 дена.

Котелот TOBY ги исполнува најстрогите еколошки побарувања кога се во прашање емисијата на штетни честички (атестиран е на Машинскиот факултет во Ниш,Србија ). Сите емисиони вредности се во рамки на референтните вредности на највисоката класа на котли (класа 5).

Сигурносниот термостат на интерниот транспортер го спречува повратен пламен. Сензорот за притисок на ложиштето ја стопира работата на моторот и дозирањето штом се отвори долната врата од котелот.

ТИПTOBY 12 HTOBY 17 HTOBY 21 H
Вкупна моќност13,5 kW19,9 kW21.7 kW
Моќност предадена кон инсталацијата11 kW17,6 kW18 kW
Површина на греење (проценка со резерва )До 100 м2До 125 м2До 160 м2
Потрошувачка на пелети на мин.моќностMin 0,7 kg/hMin 0,9 kg/hMin 1,2 kg/h
Потрошувачка на пелети на макс.моќностMax 2,8 kg/hMax 3,9 kg/hMax 4,3 kg/h
Ширина (mm)520580605
Висина (mm)108010801140
Длабочина (mm)800820935
Висина на одводот на димните гасови (mm)200200220
Поминувачки / Повратен вод (col)1“1“1“
Тежина (kg)198224268
Волумен на резервоарот15kg15kg25kg
Отвор на димњачата (mm)ø80ø80ø80
Довод на воздух (mm)ø50ø50ø50
Волумен на казанот19lit29lit38lit
Изл.температура на димни гасови<160 ºC<160 ºC<160 ºC
Потрошувачка на ел.енергија при палење400W400W400W
Потрошувачка на ел.енергија во тек на работење100W100W100W
Електрично напојување220V 50 Hz220V 50 Hz220V 50 Hz
Степен на корисност>90%>90%>90%

 

Мислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “TOBY H 12-17-21 етажен котел-камин 12-17-21 KW дрвен пелет”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *