TOBY B 12-17-21-30 автоматски котел – „kompakt“ 12-17-21-30 KW дрвен пелет

Опис

Котлите TOBY се наменети исклучиво за сместување во котларница. Поседуваат топлотна изолација така да најголемиот дел од својата топлотна енергија ја предаваат на инсталацијата на централно греење.

Ознаката B значи дека димензиите на котелот се посебнио прилагодени за сместување во помали простории или каде е проблем да котелот помине низ одреден тесен премин и слично.

Моделот 12 постои како СЕТ изведба. Сите елементи на котларницата се веќе вградени во котелот: Циркулациона пумпа, експанзиона посуда, сигурносен вентил и озрачно лонче. Моделот 20 нема СЕТ изведба, делови од котларницата не се веќе вградени во котелот

Како и кај стандарните TOBY котлите 20-30-50 ложиштето на котелот работи на сличен принцип на потпритисок: тоа е во депресија (потпритисок) со ригорозна количина на потребниот воздух , резултатите од согорувањето се оптимални.

Сите процеси се автоматски (палење, согорување, гасење на горилникот). Контрола на согорувањето е повеќестепенска со помош на работен режим на минимална моќност (модулација). Котелот се одликува со твика работа.

Внатрешниот казан на котелот е составен од челичен котловски лим со дебелина 5 мм, додека останатите страници од котелот кои не се во контакт со огинот , дебелина 4 мм.

Доводот на пелети од резервоарот е преку пат на интерниот транспортер сместен во резервоарот и потоа преку слободниот пад низ соодветната цевка до горилникот. На тој начин, резервоарот на пелети и ложиштето на котелот се физички потпоно одвоени и немаат меѓусебна механичка врска со што се оневозможува пренос на пламенот кон резервоарот на котелот. За секој случај сигурносниот термостат на интерниот транспортер спречува евентуален повратен пламен

Чистењето на котелот е сведено на апсолутен минимум кога е во прашање тврдо гориво, се на се еднаш неделно

Котелот TOBY ги исполнува најстрогите еколошки побарувања кога се во прашање емисијата на штетни честички (атестиран е на Машинскиот факултет во Ниш,Србија ). Сите емисиони вредности се во рамки на референтните вредности на највисоката класа на котли (класа 5).

Сигурносниот термостат на интерниот транспортер го спречува повратен пламен. Сензорот за притисок на ложиштето ја стопира работата на моторот и дозирањето штом се отвори долната врата од котелот.

ТИПTOBY 12 BTOBY 17 BTOBY 21 BTOBY 30 B
Вкупна моќност12,3 kW19.5kW21.2 kW31.1 kW
Моќност предадена кон инсталацијата3,6 kW – 12,3 kW4,8 kW – 19,5 kW6,3 kW-21,2  kW9,6 kW – 31,1 kW
Потрошувачка на пелети на мин.моќностMin 0,8 kg/hMin 1,1 kg/hMin 1,2 kg/hMin 2,1 kg/h
Површина на греење (проценка со резерва )До 80 м2До 125 м2До 150 м2До 250 м2
Потрошувачка на пелети на макс.моќностMax 2,8 kg/hMax 3,9 kg/hMax 4,2 kg/hMax 6,9 kg/h
Ширина (mm)565615635735
Висина (mm)1465146515251525
Длабочина (mm)725775905905
Висина на одводот на димните гасови (mm)190190190190
Поминувачки / Повратен вод (col)1“1“1“1“
Тежина (kg)190210265290
Волумен на резервоарот80kg90kg100kg125kg
Отвор на димњачата (mm)ø80ø80ø80ø80
Довод на воздух (mm)ø50ø50ø50ø50
Волумен на казанот33 lit41 lit58lit78lit
Изл.температура на димни гасови<160 ºC<160 ºC<160 ºC<160 ºC
Потрошувачка на ел.енергија при палење400W400W400W400W
Потрошувачка на ел.енергија во тек на работење100W100W100W100W
Електрично напојување220V 50Hz220V 50Hz220V 50 Hz220V 50 Hz
Степен на корисност>90%>90%>90%>90%

 

 

 

Мислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “TOBY B 12-17-21-30 автоматски котел – „kompakt“ 12-17-21-30 KW дрвен пелет”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *