BTK

Опис

Котелот на тврдо гориво со ложиште посебно прилагодено за согорување на биомасата (слама од пченица, соја, јачмен и пченка). Наменет е за рачно ложење на биомасата.

Вратата и ложиштето се со такви димензии да можат да примат бали од класичните земјоделски обработки.

Котелот е од челична заварена конструкција во целост изграден со нормите EN 303-5 односно ISO 9001 стандардот на контрола на квалитетот. При изработка се употребувани строго атестирани материјали а во целост со побаруваните норми  EN 10025, EN 10028-2, EN 10120 i EN 10088-2 а се однесуваат на челичниот лим и бешавни цевки вградени во котелот.

Степен на искористеност на котелот е преку 70 % благодарение на двопромајната конструкција со вертикални промаји.

Вратата на котелот е изолирана со специјален, најсовремен изолационен материјал, чија основа е  вермикулит, минерал со врвни изолациони особини кои ја враќаат топлината во ложиштето на котелот. Целиот котел е изолиран со минерална волна.

Ложењето се обавува преку широката врата на котелот.Регулација на работата на котелот се обавувва со помош на промјаен регулатор кој се врзува за клапната од долната врата и кја не е во составните делови од котелот. Препорачуваме вградување на промајен регулатор HONEYWELL FR 124.

Котелот е испитан на притисок од 4 bar-a.Максимален работен притисок на котелот изнесува 2,5 bar-a

ТИПBTK 40BTK 65BTK 100
Тип на моќност (KW)*4065100
Волумен на водениот казан  (lit.)162184295
Волумен на ложиштето (dm3)335415830
Излезна темп.на димни гасови при тип на моќност (oC)250250250
Зафатнина на регулација на тврдо гориво(oC)60-9060-9060-90
Мин.Темп. на повратнаиот вод на тврдо гориво(oC)606060
Степен на корисност (%)70-8070-8070-80
Макс.работен притисок (bar)2,52,52,5
Потребна висина на оџакот ** (m)7-87-89-10
Висина (mm)106010601060
Ширина (mm)7858151080
Длабочина (mm)172018702200
Пречник на оџакот (mm)220220220
Висина на оџакот (mm)710710800
Појдовен/повратен вод(col)5/4“5/4“2“
Маса (kg)470545780

 

*Податоците зџа типот на моќност на котелот се дадени за калорична вредност на дрвениот пелет од 18000 KJ/kg односно дрво од 15000 KJ/kg (ред подоле)

** Податоци за препорачаната висина и пречникот на оџакот се само од информативен карактер

Мислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “BTK”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *