TOBY B самочистач 14-52 kW

Опис

 

TOBY B самочистач 14-52 kW

Котел со автоматско согорување и чистење на дрвениот пелет со компактен дизајн 14-19-23-32-42-52 KW

Котелот TOBY B ја представува компактна верзија на котелот „стандардна димензија“ TOBY, икако таков е наменет исклучиво за сместување во котларници (наспроти каминската верзија TOBY H).

. Поседуваат топлотна изолација така да најголемиот дел од својата топлотна енергија ја предаваат на инсталацијата на централно греење.

2018г. Носи нови технолошки унапредувања.Надворешниот едноставен изглед на котелот нема да се менува.Гледано одвнатре се работи за безмалку потполно нов котел со низа на технички иновации:

  • Потполно нов горилник на котелот (сопствено оригинално решение заштитено во Европскиот регистар на дизајн EUIPO) со 3 воздушни промаји (примарен,секундарен и терцијарен воздух).
  • Тотално согорување (уште поголем учинок на котелот и уште поекономично работење на котелот (додатна заштеда благодарение на новиот горилник-пепелникот за согорување ) -температурата на димни гасови е додатно намалена во однос на претходниот модел.
  • Горилникот е самочистечки благодарение на подвижниот ливно дно –турбулаторите на котелот кај верзијата В се отресуваат сеусште рачно.

Автоматко работење

  • Сите процеси на работење се подразбира автоматски (палење,согорување,гасење на горилникот ). Контролата на согорувањето е повеќестепенска (5 нивоа на јачина ). Котелот се одликува со тивко работење
  • Котелот е можно да се поврзе на собен термостат
  • Со купувањето на ТОВУ мини wifi рутер е можно поврзување на регулација на котелот со интернет и палење/гасење на котелот по пат на апликација (android, ios)..

Квалитет на изработка

  • Во насока со барањата на нормите EN 303-5 внатрешниот казан на котелот е составен од челичен котловски лим со дебелина 5 мм додека останатите страникои не се во контакт со огинот, со дебелина од 4 мм.Емисијата на издувни гасови е многу ниска а ефикасноста преку 90 %(класа 5 ) од котелот

Сигурност и безбедност при работењето

  • Доводот на пелети од резервоарот е преку пат на интерниот транспортер сместен во резервоарот и потоа преку слободниот пад низ соодветната цевка до горилникот.      На интерниот транспортер е монтиран сигурносен термостат кој спречува евентуална појава на повратен пламен. Покрај тоа од бочната страна постои отвор кој се активира во случај на неочекуван натпритисок во ложиштето. Котелот поседува и сензор за притисок во ложиштето, кој со отворање на вратата од котелот за време на работа на котелот, сензорот ќе го стопира моторот т.е. дозирањето на пелети и ке го исфрли алармот.

Котелот е можно да се поврзе на собен термостат (безжичен собен термостат само од препорачани произведувачи).

 

ТИП TOBY B  2018TOBY 14 BTOBY 19 BTOBY 23 BTOBY 32 BTOBY 42 BTOBY 52 B
Опсег на подесувачка моќост3,6-13,1 kW4,8-18,5 kW6,3-22,1 kW9,6-31,1 kW9,6 kW -41,1 kW9,6 kW -51,2 kW
Површина на греење (проценка со резерва )До 80 м2До 120 м2До 150 м2До 230 м2До 340 м2До 440 м2
Потрошувачка на пелети на мин.моќностMin 0,86 kg/hMin 1,14 kg/hMin 1,5 kg/hMin 2,3 kg/hMin 2,5 kg/hMin 2,83 kg/h
Потрошувачка на пелети на макс.моќностMax 3,1kg/hMax 4,4 kg/hMax 5,2 kg/hMax 7,4 kg/hMax 7,4 kg/hMax 12,1 kg/h
Ширина (mm)610610640750790790
Висина (mm)145014501545154515951595
Длабочина (mm)7758259059059601005
Висина на одводот на димните гасови (mm)130130130130130130
Поминувачки / Повратен вод (col)1“1“1“1“5/4“5/4“
Тежина (kg)225245285325375405
Волумен на резервоарот80kg90kg100kg125kg145kg160kg
Отвор на димњачата (mm)ø80ø80ø80ø80ø80ø80
Довод на воздух (mm)ø50ø50ø50ø50ø50ø50
Волумен на казанот33 lit44 lit58lit78lit88lit98lit
Изл.температура на димни гасови<160 ºC<160 ºC<160 ºC<160 ºC<160 ºC<160 ºC
Потрошувачка на ел.енергија при палење400W400W400W400W400W400W
Потрошувачка на ел.енергија во тек на работење100W100W100W100W 100W100W
Електрично напојување220V 50Hz220V 50Hz220V 50 Hz220V 50 Hz220V 50 Hz220V 50 Hz
Степен на корисност>90%>90%>90%>90%>90%>90%

 

Мислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “TOBY B самочистач 14-52 kW”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *