TOBY 20-50 автоматски котел – „standard“ 20-50 KW дрвен пелет

Опис

Компактен котел за согорување на дрвен пелет по принципот на подпритисок  20-50 KW

КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Котелот TOBY претставува во еколошки и технички поглед најприфатливо и најефикасно решение за греење на дрвен пелет присутно на нашето тржиште.
 • TOBY котлите се со допадлив изглед и компактна димензија и како такви се наменети било за сместување во самите стамбени простории (12 KW), било во посебни простории-котларници (20-50 KW).
 • Ложиштето на котелот е во депресија (потпритисок) со ригорозна контрола на количината на потребен воздух, резултатите од согорувањето се оптимални.
 • Сите процеси се автоматски (палење, согорување, гасење на горилникот). Контрола на согорувањето е повеќестепенска со помош на работен режим на минимална моќност (модулација). Котелот се одликува со тивка и безшумна работа. Регулацијата на котелот се врши со помош на панел осетлив на допир (touch screen).
 • Внатрешниот казан на котелот е составен од челичен котловски лим со дебелина 5 мм, додека останатите страници од котелот кои не се во контакт со огинот , дебелина 4 мм.
 • Степенот на корисност е додатно зголемен (дo 94% во однос на димните гасови ) и благодарениена многу високата површина на цевниот изменувач на втората и третата промаја. Најновата верзија поседува и турбулатори од флахест (наместо жичан) лим, со што додатно се крева ефикасноста. По степенот на кориснот не може да се мери со горилникот на пелет, благодарение на ложиштето кое е прилагодено ислучиво на работа на пелет, годишната заштеда на гориво е до  15%.
 • TOBY е идеална дополнување за пелет во системот каде веќе постои котел на тврдо гориво. Резервоарот за пелети се наоѓа над ложиштето така да зазема минимален простор.
 • Доводот на пелети од резервоарот е преку пат на интерниот транспортер сместен во резервоарот и потоа преку слободниот пад низ соодветната цевка до горилникот.
 • На интерниот транспортер е монтиран сигурносен термостат кој спречува евентуална појава на повратен пламен. Покрај тоа од бочната страна постои отвор кој се активира во случај на неочекуван натпритисок во ложиштето. Котелот поседува и сензор за притисок во ложиштето, кој со отворање на вратата од котелот за време на работа на котелот, сензорот ќе го стопира моторот т.е. дозирањето на пелети и ке го исфрли алармот.
 • Чистењето на котелот е сведено на апсолутен минимум кога е во прашање тврдо гориво, се на се еднаш неделно, со исклучително квалитетен пелет на секои 15 дена.
 • Котелот TOBY ги исполнува најстрогите еколошки побарувања кога се во прашање емисијата на штетни честички, атестиран е во Италија. Сите емисиони вредности се во рамки на референтните вредности на ниво на Европската унија со што ги исполнува условите за субвенционирање од страна на поедини држави и регии.
 • На сликата горе лево е прикажан модел во црна боја, достаpни се црвена и бела боја.
ТИПTOBY 20TOBY 30TOBY 40TOBY 50
Вкупна моќност24.7 kW31,7 kW40 kW50 kW
Површина на греење (проценка со резерва )До 210 м2До 320 м2До 430 м2До 550 м2
Потрошувачка на пелети на мин.моќностMin 1 kg/hMin 2,18 kg/hMin 2,7 kg/hMin 3,2 kg/h
Потрошувачка на пелети на макс.моќностMax 4.9 kg/hMax 7,17 kg/hMax 8,8 kg/hMax 10,0 kg/h
Ширина (mm)974114411941194
Висина (mm)1385148515351585
Длабочина (mm)694694724804
Висина на одводот на димните гасови (mm)97597511251175
Поминувачки / Повратен вод (col)1“5/4“5/4“6/4“
Тежина (kg)298338398470
Волумен на резервоарот (kg)120150180200
Отвор на димњачата (mm)ø120ø120ø120ø120
Довод на воздух (mm)ø50ø50ø50ø50
Волумен на казанот62 lit80 lit98 lit114 lit
Изл.температура на димни гасови<160 ºC<160 ºC<160 ºC<160 ºC
Максимален работен притисок3 bar3 bar3 bar3 bar
Потрошувачка на ел.енергија при палење400W400W400W400W
Потрошувачка на ел.енергија во тек на работење100W100W100W100W
Електрично напојување220V 50 Hz220V 50 Hz220V 50 Hz220V 50Hz
Степен на корисност>90%>90%>90%>90%

 

Мислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “TOBY 20-50 автоматски котел – „standard“ 20-50 KW дрвен пелет”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *